Factoren die de groei en ontwikkeling van planten beïnvloeden, kunnen grofweg in tweeën worden verdeeld, namelijk interne factoren en externe factoren. Beide factoren spelen hun respectieve rol in het proces van plantengroei en -ontwikkeling. Het volgende is een beschrijving van deze twee factoren die de groei en ontwikkeling van planten beïnvloeden.
INTERNE FACTOREN
genen
Genen zijn kenmerk-dragende stoffen die worden doorgegeven van de ouder op de volgende generatie. Genen beïnvloeden de kenmerken en kenmerken van levende wezens waar de plant de lichaamsvorm, bloemkleur en fruitsmaak beïnvloedt. Genen bepalen ook het vermogen van het metabolisme, zodat het de groei en ontwikkeling van deze planten sterk beïnvloedt. Planten met goed groeiende genen groeien en ontwikkelen zich snel volgens de periode.
[Baca juga: Dinamika Pertanian Konvensional dan Pertanian Modern]
Hoewel de factoren van genen erg belangrijk zijn, maar deze factoren zijn niet de enige die het patroon van plantengroei en -ontwikkeling bepalen. Daarnaast zijn er omgevingsfactoren die van invloed zijn. Bijvoorbeeld in planten die superieure eigenschappen hebben, alleen snel kunnen groeien, vruchten kunnen dragen en zoet kunnen smaken in vruchtbaar land en de omstandigheden geschikt zijn. Als geplant op een kaal land en de omstandigheden niet geschikt zijn, zal de groei en ontwikkeling van deze planten niet optimaal zijn.
Hormoon
Hormonen zijn stoffen die een rol spelen bij het regelen van verschillende functies in het lichaam. Hoewel de hoeveelheid klein is, hebben hormonen een echte invloed op het reguleren van verschillende processen in het lichaam. Er zijn verschillende soorten hormonen die de groei en ontwikkeling in planten beïnvloeden.
Auxine, stimuleert het proces van verlenging, deling en celdifferentiatie.
Giberlin speelt een rol bij de zaadvorming en bij de ontwikkeling en kieming van embryo's.
Ethyleen, speelt een rol bij het rijpen van fruit en het afstoten van bladeren.
Cytokines spelen een rol bij celdeling of sitokenese, zoals het stimuleren van de vorming van wortels en takken van planten.
Abscisinezuur, speelt een rol in het verouderingsproces en bladverlies.
Kaolien, speelt een rol in het organogenese van planten.
Traumalinezuur speelt een rol bij de celregeneratie als weefselschade wordt ervaren.
EXTERNE FACTOREN
Voeding
Voeding is de grondstof en de energiebron in de metabolische processen van het lichaam. De kwaliteit en kwantiteit van voedingsstoffen hebben invloed op de groei en ontwikkeling van planten. Planten hebben voedingsstoffen nodig in de vorm van water en voedingsstoffen opgelost in water. Door het proces van fotosynthese worden water en koolstofdioxide omgezet in voedsel. Nutriënten spelen geen directe rol in het proces van fotosynthese, maar het is zeer noodzakelijk voor planten om goed te groeien en te ontwikkelen.
Zonlicht
Licht beïnvloedt de groei en ontwikkeling van levende wezens. Planten hebben echt zonlicht nodig voor fotosynthese. Maar de aanwezigheid van licht kan de plantengroei daadwerkelijk remmen, omdat licht het auxinehormoon aan het einde van de stengel kan beschadigen.
Water en vochtigheid
Water en vochtigheid zijn belangrijke factoren voor groei en ontwikkeling. Water is nodig voor levende wezens. Zonder water kunnen levende wezens niet overleven. Water is een plaats waar chemische reacties plaatsvinden in het lichaam. Vocht beïnvloedt de aanwezigheid van water dat door planten kan worden opgenomen om verdamping te verminderen. Deze toestand heeft grote invloed op de verlenging van cellen. Vocht is ook belangrijk voor het handhaven van de stabiliteit van de celvorm.
Temperatuur
Temperatuur heeft een echte invloed op plantengroei en -ontwikkeling. Bijvoorbeeld in rijst die wordt geplant aan het begin van het droge seizoen waar hoge gemiddelde temperaturen sneller worden geoogst dan rijst die wordt geplant in het regenseizoen waar de gemiddelde temperaturen lager zijn. Dit komt omdat alle processen in groei en ontwikkeling, zoals waterabsorptie, fotosynthese, verdamping en ademhaling in planten worden beïnvloed door temperatuur.
Bodem
Land beïnvloedt plantengroei en -ontwikkeling. Planten zullen groeien en zich optimaal ontwikkelen als de bodemgesteldheid waarin ze leven, voldoet aan de voedings- en voedingsbehoeften. Bodemomstandigheden worden bepaald door andere omgevingsfactoren, zoals temperatuur, mineraalgehalte, water en de zuurgraad of pH.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in