Afhankelijkheid van plastic maakt Indonesië na China tot het grootste plastic afvalproducerende land ter wereld. Het meeste plastic afval hoopt zich op in de zee en verstoort de natuurlijke ecosystemen die er zijn. Ook al is de zee een belangrijke natuurlijke hulpbron voor het menselijk leven eromheen. Dit probleem trekt de aandacht van verschillende jonge mensen om bij te dragen aan het redden van de toekomst van de zee van Indonesië. Hier zijn de beoordelingen:

[ Baca Juga : Mikroplastik, Ancaman Bagi Industri Perikanan ]

1. Plastic afval wordt brandstof

Dimas Bagus Wijanarko (42) zet plastic afval om in brandstof. Dimas bereidde vervolgens samen met de GetPlastik-gemeenschap de benodigde machines met behulp van de pyrolyse-methode. Pyrolyse is het thermochemische ontbindingsproces van organisch materiaal door verhitting zonder zuurstof of met het laagst mogelijke zuurstofgehalte.

Olie geproduceerd met deze tool in de vorm van diesel, premium en kerosine. De octaanwaarde in de resultaten van deze tool is echter niet dezelfde als de norm die Pertamina oplegt, omdat de octaanwaarde slechts 82 is, lager dan de premie.

Er is ook de heer Muryani (59) die met de door hem gecreëerde destinator plastic afval in drie soorten stookolie (BBM) kan veranderen. Er kunnen 3 soorten brandstof worden geproduceerd, namelijk premium, diesel en kerosine. Met een capaciteit van 10 kg plastic destilator, wordt 60% gedistilleerd in diesel, 25% is premium en 15% wordt gedistilleerd in kerosine. Het proces van destilleren met warmte rond 200 graden Celsius duurt maximaal 4 uur.

2. Auto's op plastic brandstof

Een groep studenten van de afdeling UGM Chemical Engineering ontwikkelde een slim auto-ontwerp dat plastic afval kon verwerken tot brandstof en lage emissies. Dit idee is ontstaan ​​uit de gedachten van Herman Amrullah, Sholahuddin Alayyubi, Thya Laurencia Benedita Araujo en Naufal Muflih. Alle vier zijn lid van het Smart CarMCS-team (Microalgae Cultivation Support).

autoontwerp / ugm.ac.id De auto is gemodificeerd door een aantal hulpmiddelen toe te voegen, zoals een pyrolyse-reactorbuis om plastic afval in de carrosserie op te vangen en te verwerken tot vloeibare brandstof. Dit kan tot 2 kilo plastic afval bevatten.

Door het pyrolyseproces wordt dit plastic afval omgezet in vloeibare brandstof door warmte te gebruiken van de uitlaatgassen van auto-uitlaten waarvan de temperatuur 400-500 graden Celsius kan bereiken. De resultaten van het pyrolyseproces in de vorm van vloeibare brandstof worden ondergebracht in een opslagtank onder de auto.

3. Evoware

Evoware is de naam die aan David Christian et al wordt gegeven aan innovatieve producten in de vorm van glas, dat is gemaakt van zeewier en andere natuurlijke ingrediënten, zodat het veilig is voor consumptie. Evoware heeft een missie om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen om de effecten van het broeikaseffect te verminderen. Momenteel heeft Evoware zijn innovatie ontwikkeld door nieuwe producten te maken, zoals koffiezakjes, kruidenzakjes en voedselverpakkingen (hamburgers, sandwiches, brood) en ze zijn allemaal geschikt voor consumptie.

producten van evoware / evoware.idEvoware heeft een nieuw systeem dat in 2018 is gestart om de verkoopprijzen te vereenvoudigen en te verlagen. Evoware wordt verkocht aan restaurants met pakketten bestaande uit geleipoeder en schimmels. Verder maakt het restaurant zijn eigen glas op hun respectieve plaatsen.

4. Ecoplas

Punt Tirta Marta, een bedrijf dat zich bezighoudt met flexibele plastic verpakkingen, heeft een innovatief product ontwikkeld met de naam Ecoplas. Ecoplas is een biologisch afbreekbaar polymeer gemaakt van tapioca. Dit product, dat sinds 2013 is ontwikkeld, is gemaakt om te voldoen aan de standaard van plastic boodschappentassen. Ecoplas kan in slechts een week ontleden, terwijl conventionele plastic zakken tientallen jaren moeten ontleden.

costumize product / eco-plas.net5. AVANI Eco

Hetzelfde materiaal wordt ook gebruikt door PT. Nirwana Alam Hijau met producten van het merk AVANI Eco. De producten die worden aangeboden door AVANI Eco zijn niet alleen plastic zakken, maar zijn gevarieerder, namelijk regenjassen, voedseldozen, bekers en andere voedselapparatuur.

Avani Eco-producten / avanico.com6. Straat asfalt

Gebaseerd op de resultaten van laboratoriumtests in 2017 door het Road Research and Development Centre, Balitbang PUPR, toonden hete asfaltmengsels met toegevoegd plasticafval een verhoogde stabiliteit en waren beter bestand tegen vervorming en vermoeiingsscheuren in vergelijking met standaard hete asfaltmengsels.

wegen op de campus Udayana / mongabay.co.id Het gebruik van asfalt gemengd met plastic afval is zelfs getest op verschillende nationale wegen in Jakarta, Maros (Zuid Sulawesi), Bekasi (West Java), Denpasar (Bali) over 700 meter en Tangerang-Tol Pauw (Banten) langs 90 meter. Het gemiddelde project maakt gebruik van een mengsel van zes procent plastic afval om het risico op asfalt dat gemakkelijk barst te verminderen.

Frisse lucht om het recyclingvolume van plastic afval op asfalt met maximaal 20% te verhogen, kwam van de innovatie van studenten van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de UGM. Studenten maken een plastic afvalhakselaar tot 4 mm groot. Later zal het plastic hakwerktuig worden gedistribueerd naar stortplaatsen in verschillende regio's. Crackle plastic afval zal worden gehakt tot een grootte van ongeveer 4 millimeter (mm) met een verkoopprijs van ongeveer Rp 4.000 per kg.

7. Tot ziens plastic zakken

Inspanningen om zeker niet alleen te verminderen door de innovatie van plastic vervangende producten, maar ook gepaard met massale en georganiseerde sociale bewegingen om de cultuur van het gebruik ervan in de samenleving te veranderen. De beweging werd geïnitieerd door jongere broers en zussen uit Bali genaamd Melati en Isabel Wijsen met de naam Bye Bye Plastic Bags.

beach clean activities / byebyeplasticbags.org Bye Bye Plastic Bags (BBPB) is een beweging die door jongeren van over de hele wereld wordt aangedreven om afval van plastic zakken te elimineren. BBPB probeert de aandacht te vergroten en voorlichting te geven over de gevaren van plastic afval voor het milieu, dieren en gezondheid. Ze hebben meer dan 20.000 jongeren over de hele wereld uitgenodigd en gesproken en hebben 2 boeken gemaakt die gericht zijn op basisscholen als leermedia.

BBPB heeft veel activiteiten georganiseerd die veel mensen ertoe hebben aangezet om plastic afval in de natuur te verminderen met het Pilot Village-programma, River BOOM-toolkits, Social Enterprise van Mountain Mama. Ze verzamelen vaak afval van rond de kust van Bali.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in